خم کاری

به طور خلاصه خم کاری :

خمکاری فلزات یکی از فرآیند های حیاتی در صنعت تولید می باشد

در انواع کارهای ورقکاری به موارد زیادی برخورد می‌کنیم که برای تأمین فرم مورد نظر، افزایش مقاومت در مقابل خمش، جلوگیری از آسیب به دست، ایجاد اتصال و غیره نیاز به خمکاری وجود دارد. وسایل و ماشین آلاتی که برای این منظور بکار می‌روند متنوع بوده و با هر کدام خم‌های معینی را می‌توان به وجود آورد.
خم کاری

خم کاری به دو روش انجام می گردد :

این دستگاه برای خم‌های گوشه‌دار و آنهائی که دارای انحناء محدودی می‌باشند بکار می‌رود.

این دستگاه دارای پایه‌ای است که فک زیرین بر روی آن سوار شده‌است. فک روئی بکمک مکانیزم پیچ و مهره قابل حرکت بوده و به وسیلهٔ آن می‌توان ورق را بین دو فک محکم نمود. فک دیگری بنام فک خم‌کننده وجود دارد که حول محوری به صورت شعاعی قابل حرکت بوده و به وسیلهٔ آن می‌توان ورقی را که قبلاً بین فک‌های روئی و زیرین محکم شده‌است خم نمود. برای خنثی کردن نیروی وزن فک خم کننده، معمولاً در انتهای محور آن وزنه‌ای قرار دارد که به آن وزنه تعادل می‌گویند. در لبه فک‌های سه‌گانه مذکور معمولاً تیغه‌هایی از جنس فولاد نصب گردیده‌است که قابل تعویض بوده و با تعویض آن‌ها می‌توان خم‌های مختلفی را به وجود آورد.

ظرفیت خم‌کاری در دستگاه خم‌کن دستی: با این نوع ماشین خمکن می‌توان ورقهای آهنی و فولاد کم کربن را تا ضخامت ۳ میلی‌متر، ورقهای آلومینیوم و آلیاژهای آن را تا ضخامت ۶ میلی‌متر و همچنین ورقهای مس و برنج را تا ضخامت ۵ میلی‌متر خمکاری کرد.

ماشین خم‌کن برقی

خمکن‌های برقی: ماشین‌های خمکن برقی نسبت به ماشین‌های خمکن ساده دستی دارای کار آیی خوب و مؤثرتری هستند و به طول یک تا ۶ متر ساخته می‌شوند.

اجزای ماشین‌های خمکن برقی:

  1. موتور الکتریکی و جعبه دنده معکوس‌کننده دور.

۳ فک بالای دستگاه و وابسته‌های آن که حرکت خود را از الکترو موتوری که در قسمت پایه سمت راست نصب شده‌است، می‌گیرد.

  1. صفحه گردان و وابسته‌های آن که نیروی خود را برای خمکاری از الکترو موتور می‌گیرد؛
  2. تجهیزات تبدیل و انتقال نیرو؛ این تجهیزات تبدیل نیرو و انتقال آن را به قسمت‌های متحرک ماشین امکانپذیر می‌سازد و معمولاً در پایه‌های دستگاه‌ها جاسازی می‌شوند.
  3. جعبه فرمان مجهز به کلیدهای روشن و خاموش موتور و کلید فرمان توقف دقیق تیغه‌ها به هنگام خمکاری که روی دستگاه نصب شده‌است.

تذکر :از جمله دستگاه‌های دیگری که برای خم کردن ورق‌های فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرند دستگاه‌های پرس خم هستند از جمله دستگاه‌های پرس خم مکانیکی و دستگاه‌های پرس خم هیدرولیکی

 

خم‌کاری دقیق

خم‌کاری فلزات به روش کنترل عددی با کامپیوتر یا CNC، یک فرایند ساخت است که با استفاده از دستگاه‌های پرس برک CNC انجام می‌گیرد. این دستگاه‌ها می‌توانند عملیات خم‌کاری را روی ورق‌های فلزی به ضخامت تنها چند میلی‌متر تا قطعاتی به طول ده‌ها متر بر روی بزرگ‌ترین ماشین‌آلات صنعتی، انجام دهند. دستگاه پرس برک CNC به دو صورت است.

یکی مجهز به یک صفحه تحتانی ثابت و یک ابزار V شکل نصب شده در جایگاه مخصوص است و یک میله در بالای آن که تحت نیروی زیاد همراه با تیغه V شکل حرکت می‌کند. به این نوع دستگاه، اصطلاحاً داون فرمینگ گفته می‌شود. در مقابل، نوع دیگر دستگاه با عنوان آپ فرمینگ وجود دارد که در آن قطعه پایینی متحرک، و میله بالایی ثابت است.

ورق فلزی حاصل از هر دو این روش‌ها کاملاً یکسان است و در هیچ‌کدام از این دو روش، محدودیتی از نظر طرح و نوع قطعه‌ای که کار می‌شود وجود ندارد. دستگاه برس برک با استفاده از ابزار پیمایش خودکار CNC، خدمات فرم‌دهی و خم دقیقی را عرضه می‌کند. دستگاه‌های پرس برک CNC برای شکل‌دهی دقیق طیف وسیعی از ورقه‌های فلزی در جنس، ابعاد و ضخامت‌های گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فرآیندهای فرم‌دهی پرس برک قابلیت حجم تولید بالا با کمترین نیاز به پرداخت‌کاری ثانویه را دارند. دامنه استانداردی از قالب‌ها و پانچ‌های V شکل و کانال شکل برای تولید قطعات دارای شکل‌های متمایز، مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین برای تولید قطعات شکل‌دهی شده منحصربه‌فرد از قالب‌های سفارشی استفاده می‌شود.

با استفاده از قابلیت‌های ابزارکاری استاندارد و همچنین سفارشی می‌توان قطعات را به شکل‌های مربعی، مستطیلی، گرد و شکل‌های پیچیده دیگری درآورد.